Info luistelukoululaiselle

Luistelukouluvakuutus
Kotkan Taitoluistelu ry vakuuttaa luistelukoululaiset jotka harjoittelevat 1-2 krt/vko Suomen Taitoluisteluliiton ryhmätapaturmavakuutuksella. Vakuutusmaksu sisältyy kausimaksuun.

Luistimet
Luistelijan tärkein varuste on hyvät taitoluistimet. Luistinten tulee olla mahdollisimman sopivan kokoiset. Ne eivät saa puristaa, mutta niissä ei myöskään saa olla liikaa kasvuvaraa. Luistimissa tulee olla jalkaa tukeva varsi. Harjoittelua edistää, jos luistinten terissä on urat ja piikit. Taitoluistelun tärkeitä peruselementtejä ovat terien monipuolinen käyttö. Myös hokkarit tai kaunoluistimet soveltuvat alkeisryhmien luistelukoululaisille taitoluistelun harrastamiseen kuhan ne ovat tukevat ja sopivan kokoiset.

Luistimen sitominen
Luistinten sitomista on hyvä harjoitella etukäteen kotona ennen kauden alkua. Jokaisen luistelijan on hyvä oppia sitomaan luistimensa itse. Aloita aina alhaalta ja huolehdi, että varpaasi pääsevät hieman liikkumaan. Jalkapöydän ja nilkan kohdalta nauhat sidotaan napakasti. Varren loppuosa sidotaan löysemmin. Varsi on sopivan kireä, kun etusormi mahtuu takaa varren ja jalan väliin. Nyöritykseen laitetaan ennen hakasia solmu löystymisen estämiseksi. Liian pitkiä luistinten nauhaa ei saa kierittää nilkan ympäri, vaan se pitää lyhentää sopivan mittaiseksi tai tehdä solmu ja kiinnittää sen lenkit hakasiin kiinni. Roikkuvat nauhat ovat vaaralliset.

Luistimien huolto
Luistimet on syytä teroittaa ennen käyttöön ottoa. Terät tulee tarkistaa ja teroittaa muutaman kerran kauden aikana. Luistimet on hyvä teroittaa liikkeessä, jossa on tarvittava osaaminen taitoluistinten teroitukseen.  Jokaisen harjoituskerran jälkeen luistimet on syytä kuivata huolellisesti. Teräsuojia ei saa jättää terien päälle, sillä muuten terät voivat ruostua. Terien päälle on hyvä olla kankaiset teräsuojat. Luistimien tulee antaa kuivua myös sisäpuolelta, että nahka luistimen sisäpuolella pysyy mahdollisimman hyväkuntoisena. Suljetussa kassissa säilyttäminen saattaa aiheuttaa luistinten homehtumista.

Vaatetus ja varusteet
Kypärä on luistelukoululaiselle pakollinen varuste. Kypärän tulee olla sopiva ja tarpeeksi tiukasti kiinni, se ei saa heilua päässä.
Jääharjoituksiin kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä harjoitushallimme, jossa luistelukouluharjoitukset pidetään, on kylmä varsinkin pakkasella. Vältä kuitenkin pukeutumista paksuihin, joustamattomiin vaatteisiin (esim. toppahaalari), vaan pukeudu joustaviin ja rentoihin vaatteisiin. Älä kuitenkaan pue liikaa päälle, sillä liikkuessa jäällä tulee lämmin. Vaatteet eivät saa kiristää, vaan ne päällä pitää pystyä liikkumaan hyvin ja niiden tulee olla urheilulliset. Hyviä luisteluvaatteita ovat esim. verkkarit, collegehousut, fleece ym. Jokaisella luistelukoululaisella tulee olla käsineet kädessä jäällä. Sormikkaat ovat parhaat.

Sairaudet ja vammat
Sairasta lasta ei saa tuoda harjoituksiin. Sairauden jälkeen on hyvä toipua kotona muutama päivä rauhassa. Pienten lasten jalat saattavat väsyä muutamilla ensimmäisillä kerroilla. Jalat kuitenkin tottuvat luistimiin ajan myötä.
Jäällä luistellessa mustelmia ja kolhuja tulee, johon kylmä jääpussi on ensiapuna hyvä.

Harjoituksiin tultaessa
Jäähallille pitää saapua hyvissä ajoin ennen omia harjoituksia, jotta ehtii rauhassa pukea harjoitusasun ja sitoa luistimet. Pukeutumiseen ja luistinten sitomiseen on varattu pukukoppi, joihin omat varusteet voi jättää siististi pinoon harjoituksen ajaksi.
Jäälle mentäessä on käyttäydyttävä asiallisesti. Kaikki ehtivät jäälle, joten on turhaa tuuppia tai töniä muita luistelijoita. Odota, että jäällä olevat luistelijat pääsevät pois jäältä ennen kuin itse menet jäälle. Jäälle ei saa tulla kengät jalassa, joten vanhemmat eivät voi tulla jäälle saattamaan lastaan. Luistelikouluohjaajat tulevat luistelijoita vastaan jään reunalle harjoitusten alkaessa ja auttavat luistelukoululaisia pääsemään ryhmänsä joukkoon.

Seuran jäsenyys
Huoltajilla on mahdollisuus vaikuttaa seuran toimintaan liittymällä jäseneksi. Jäsenet voivat osallistua seuran päätöksentekoon syys- ja kevätkokouksissa. Jäsenmaksun suuruus on 15 euroa. Katso jäseneksi liittymisen ohjeet osoitteesta www.kotkantaitoluistelu.fi

Muuta huomioitavaa
Muistathan ottaa purkan pois suusta ennen jäälle tuloa, sillä luistellessa ei saa syödä mitään turvallisuussyistä.
Toivomme, että vanhemmat eivät jää harjoitusten ajaksi jään laidalle tai vaihtoaitioon. Lapsi jätetään harjoituksen ajaksi ryhmän ohjaajalle. Tällä taataan myös ohjaajien työrauha sekä luistelijoille oma keskittyminen harjoitukseen. Joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina voi vanhempi jäädä katsomaan luistelua 15 minuutiksi, valokuvausta tai lapsen kehityksen seuraamista varten.
Toivomme, että vanhempi on noutamassa lastaan jään reunalla 5 minuuttia ennen harjoitusten loppumisaikaa.

Joulutapahtuma ja kevätnäytös
Seuran joulutapahtumaan ja kevätnäytökseen osallistuvat kaikki luistelijat. Luistelijat saavat puvustus- ym. ohjeet sähköpostitse luistelukouluvastaavalta. Vanhempien toivotaan avustavan joulu- ja kevätnäytöksen järjestämisessä mahdollisuuksiensa mukaan. Lisätietoja näytöksistä saat seuran nettisivuilta kohdasta näytökset.
Lisätietoa luistelukoulusta Suomen Taitoluisteluliiton nettisivuilta.